Appels en peren te vergelijken?

Het vergelijken van appels en peren is wel degelijk mogelijk, en dan nog op heel veel verschillende manieren. Men kan beide vruchten bijvoorbeeld vanuit botanisch perspectief vergelijken, maar ook het gewicht, de vorm, de smaak, de prijs/kg en de sectoren en distributieketens waarlangs ze verhandeld worden zijn valide criteria. Ook de juridische invalshoek kan relevant zijn, wanneer we bvb kijken naar eventuele verschillen in import- en exportheffingen.

Appels en peren: gelijkenissen

Botanisch

Naast het evidente feit dat appels en peren beiden fruit zijn, behoren ze allebei tot subfamilie Maloideae. Gezien de geringe omvang van deze subfamilie t.o.v. de ganse flora, kunnen we alvast besluiten dat deze vruchten zeer nauw verwant zijn. Stel dat men zou zeggen “Dat is zoals prins Laurent met prins Filip vergelijken” zou de uitdrukking veel van haar kracht verliezen, ondanks het feit dat beide koningskinderen naast hun bloedverwantschap een duidelijk verschillend karakter bezitten.

Metrisch

Hoewel er sterke verschillen zijn tussen de onderlinge soorten, wegen appels en peren ongeveer evenveel (er gaan er van elk ongeveer zes in een kilogram). Qua omvang zijn ze ook sterk gelijkend. (In tegenstelling tot bvb bananen t.o.v. frambozen.) Massa en volume zijn dus geen geschikt criterium om appels van peren te onderscheiden.

Economisch

Appels en peren worden doorgaans door dezelfde of gelijkaardige bedrijven gekweekt en verkocht. Ook in de supermarkt liggen de twee soorten vaak broederlijk naast elkaar, in vergelijkbare verpakkingen. De prijs is ook zeer gelijkend: momenteel kosten losse peren (Durondeau) en losse appels (Granny Smith) allebei €1,29/kg in de Colruyt.

Ergonomisch

Doordat de appel en de peer zoveel karakteristieken delen, is hun relatie tot de mens ook vergelijkbaar. Ze vervullen de zelfde behoefte van een duurzaam fruit dat eenvoudig mee te nemen is en zonder hulpmiddelen genuttigd kan worden. Waar de ene een peer eet, eet de andere immers een appel.

Appels en peren: verschillen

Biologisch

Hoewel vorm en omvang niet volstaan om appels en peren te vergelijken, zijn er wel degelijk significante verschillen m.b.t. de interne samenstelling. De peer heeft onder zijn schil clusters van verhoutte cellen, beter bekend als “de korrel”. Bij de appel komt deze vorming van houtachtige cellen niet voor. Ook het uitzicht van de boom, de schors, het gebladerde en de vorm van de bloesems verschilt aanzienlijk.

Juridisch

Appels en peren zijn elk gebonden aan eigen heffingen voor import- en export (hoewel de effectieve bedragen daardoor niet per se verschillen). Wanneer een malafide fruitboer een appel als een peer probeert te verkopen, zal de verontwaardigde klant ook ongetwijfeld zijn gelijk halen bij de rechter, want juridisch zijn deze twee vruchten duidelijk verschillend.

Perceptie

Appels en peren hebben duidelijk een aparte smaak, waardoor sommige mensen enkel appels en sommige anderen enkel peren lusten. Ook het imago van de vruchten is anders: de appel geldt als een jong, gezond en vitaal merk, terwijl de peer meer geassocieerd word met oudere mensen die lijden aan buikloop.

Conclusie

Bovenstaande analyses tonen aan dat appels en peren wel degelijk met elkaar te vergelijken zijn. Dit betekent geenszins dat er geen verschillen tussen de twee vruchten zijn, maar daar gaat het dan ook niet om: of ze nu op elkaar lijken of niet, ze kunnen op vele manieren met elkaar vergeleken worden. Het aforisme der appels en peren suggereert dat twee zaken die sterk verschillen, niet met elkaar vergeleken kunnen worden. Dit is echter onzin, gezien de wetenschap dat de vruchten erg verschillen, zelf reeds het resultaat van een vergelijking moet zijn.

Een variant op het vergelijken van appels en peren komt vaak voor in het onderwijs: tijdens rekenlessen wordt de kinderen aangeleerd dat je geen appels en peren kan optellen. Dit klopt echter niet: men zou beide vruchten bijvoorbeeld kunnen optellen onder de noemer fruit. Wat wel onmogelijk is, is het vermenigvuldigen van appels en peren.

De pagina Appels en sinaasappels gaat dieper in op de Angelsaksische variant, en bevat ook interessant onderzoek dat (nog) niet uitgevoerd is op appels en peren.